Belföld

Titkos csúcstalálkozó volt Budapesten

Budapesten tárgyalt mindenki, aki csak számít Európában és az Egyesült Államokban. A legnagyobb titokban vitatták meg a gázválság miatti tennivalókat.

“Közép- és Délkelet-európai Energiabiztonsági Fórum” címmel szakmai egyeztetésre került sor 2014. június 17-18-án Budapesten a Külgazdasági- és Külügyminisztériumban – közölte a tárca az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

A fórumon az ukrán-orosz krízis nyomán kialakult gázválság megoldásáról tárgyaltak, gyakorlatilag mindenki ott volt, aki számít. A külügy megfogalmazásában ez így hangzik: „közép- és délkelet-európai országok, az Egyesült Államok, Ukrajna, az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat képviselői megvitatták az európai energiabiztonsági helyzet aktuális kérdéseit és jövőbeli kihívásait”.

Szó esett még a regionális infrastruktúrafejlesztések szükségességéről, az Európai Bizottság európai energiabiztonsági stratégiára vonatkozó javaslatáról és az EU szomszédjaival való együttműködés fontosságáról. „Az ukrán gáztranzit hálózaton június 17-én bekövetkezett robbanás aláhúzta Ukrajna, valamint a közép- és délkelet-európai régió energiabiztonsági kihívásait és a fórum időszerűségét” – áll a közleményben.

És hogy miért volt mindez titkos? Az Index információi szerint a kormány a nagyszámú nemzetközi vezető biztonsága miatt tartották titokban már magát a tanácskozás tényét is.

Carlos Pascual, az amerikai kormány energiaügyi különmegbízottja elmondta: a fórumon megvitatták, hogyan lehetne életképessé tenni a közép- és délkelet-európai régió országainak gázvezeték-rendszereit összekötő úgynevezett interkonnektorokat, például magyar-szlovák vagy magyar-román viszonylatban. Megjegyezte, Horvátország a régión belüli gázellátás fontos szereplőjévé válhat, ha megépül a folyékonygáz (LNG)-terminál Krk szigetén.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik