Nagyvilág

Elfogták a bajtársait legyilkoló koreai határőrt

Hasba lőtte magát az dél-koreai katona, aki korábban öt őrtársát meggyilkolt, hetet pedig megsebesített.

A huszonkét éves őrmester megpróbált végezni magával, hasba lőtte magát, miután apja és fivére hiába próbálták rábeszélni arra, hogy adja meg magát – számolt be a YTN helyi televízió. Az ámokfutót vasárnap egy erdőben vette körbe a hadsereg, és azóta patthelyzet alakult ki az őrmester és katonatársai között. Hétfőn már olyan közel tudtak férkőzni a férfihoz, hogy kenyeret és palackozott vizet dobhattak neki.

Bár az eset az észak-koreai határ közelében történt, semmi sem utal arra, hogy Észak-Koreának köze lenne a történtekhez, vagy hogy bármiféle politikai vonatkozása lenne. Hírügynökségi jelentések szerint a tettes csupán nehezen alkalmazkodott a katonaélethez, s emiatt egy ideig szerepelt azon a listán, amelyen a hadsereg “különleges figyelmet” igénylő tagjait tartják nyilván, például az öngyilkosságra hajlamosakat. Az ilyenek nem teljesíthetnek szolgálatot fontos őrposztokon.

Tavaly novemberben azonban az őrmester hivatalos katonai értékelése javult, és ha még fokozott figyelemmel kellett is kísérni, beoszthatták fontos őrposztokra. A férfinak szeptemberben telt volna le a sorköteles szolgálati ideje.

Dél-Koreában minden egészséges férfinak két évig kell szolgálnia a hadseregben 18 és 35 éves kora között, hogy fent tudják tartani a fegyveres erők 600 ezer fős létszámát a határ túloldalán fegyverben álló 1,2 millió észak-koreai katona elrettentésére. A két Korea jogilag a mai napig háborúban áll, mivel az 1953-ban véget ért háború után békeszerződés helyett csak fegyverszüneti megállapodás született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik