Nagyvilág

Kutyaszorítóban a koreai Rambo

Körbevette a dél-koreai hadsereg vasárnap egy erdőben azt az ámokfutó katonáját, aki szombaton megölte öt őrtársát, további hetet pedig megsebesített, majd elmenekült.

Kapcsolódó cikkek

Az őrmester a bekerítés ellenére nem adta meg magát, patthelyzet alakult ki szórványos lövöldözéssel. A hadsereg a helyszínre vitte a katonai szüleit, hogy rávegyék fiukat a megadásra. Egyelőre nincs eredmény.

Az eset az észak-koreai határ közelében történt, de semmi sem utal arra, hogy Észak-Koreának köze lenne a történtekhez, vagy, hogy bármiféle politikai vonatkozása lenne. A Yonhap dél-koreai hírügynökség forrásai szerint a tettes pusztán nehezen alkalmazkodott a katonaélethez és emiatt egy ideig szerepelt azon a listán, amelyen a hadsereg “különleges figyelmet” igénylő tagjait tartják nyilván, például az öngyilkosságra hajlamosakat.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Az ilyenek nem teljesíthetnek szolgálatot fontos őrposztokon. Tavaly novemberben azonban az őrmester hivatalos katonai értékelése javult, és ugyan fokozott figyelemmel kellett őt kísérni, de beoszthatták fontos őrposztokra. A férfinak szeptemberben telt volna le sorköteles szolgálati ideje.

Nem ez az első ilyen eset Dél-Koreában (sem). 2011-ben a tengerészgyalogság egy 19 éves tizedese négy társával végzett , 2005-ben pedig egy közlegény nyolc alvó társát ölte meg. Mindkét ámokfutót halálra ítélték, bár máig sem hajtották végre egyik ítéletet sem.

Dél-Koreában minden egészséges férfinak két évig kell szolgálnia a hadseregben 18 és 35 éves kora között, hogy fent tudják tartani a fegyveres erők 600 ezer fős létszámát a határ túloldalán fegyverben álló 1,2 millió észak-koreai katona elrettentésére.

A két Korea jogilag a mai napig háborúban áll, mivel az 1953-ban véget ért háború után békeszerződés helyett csak fegyverszüneti megállapodás született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik