Nagyvilág

Kivégzik a gyerekmenyasszonyt, mert megölte erőszakos férjét

14 évesen férjhez adták. 15 évesen szült. 21 évesen a kivégzésére vár, mert megölte a férjét, aki évekig verte.

Nemzetközi jogvédők, köztük a Human Rights Watch aktivistái még küzdenek azért a 21 éves iráni lányért, aki az Ahvaz városában lévő börtön siralomházában várja a kivégzését. Razieh Ebrahimit a bíróság azért ítélte halálra, mert megölte a férjét. A tragikus sorsú Ebrahimi mindössze 14 éves volt, amikor szülei férjhez adták, és csak 15 mikor világra hozta első gyermekét.

A gyerekmenyasszony elmondása szerint sokáig tűrte férje agresszív megnyilvánulásait, és a veréseket is, ám miután betöltötte 17. életévét, betelt nála a pohár. Szerzett egy pisztolyt és egyik éjjel, álmában agyonlőtte férjét, a testét pedig elásta a kertjükben. A lányt hamar elkapták, bíróság elé állították, ahol mindent bevallott. Halálra ítélték – írja a The Independent című brit lap.

A férj családja nem bocsát meg, nem úgy, mint ebben az esetben
Kép forrása: ISNA

Az emberi jogi szervezetek képviselői, köztük Joe Stork a szervezet Közép-Kelettel és Észak-Afrikával foglalkozó önkéntese, azóta próbálja felmentetni a lányt. Kevés sikerrel. A lányt egyszer már megpróbálták idő előtt kivégezni, de amikor kiderült, még kiskorú volt, amikor megölte férjét, visszavitték őt a zárkájába. Ügyvédje most arra hivatkozva próbálja megmenteni az életét, hogy a gyilkosság elkövetésének idején még 18 év alatti volt, így nem lehetett tudatában tettei következményének.

Hassan Aghakhani az egyik irani online újságnak azt is elmondta, bízik benne, hogy legalább addig sikerül elhalasztania ügyfele kivégzését, míg az ország vezetése nem egységesíti a gyerekek kivégzésére vonatkozó törvényeket. Ebrahimi számára emellett reményt jelenthetne az is, hogy a férje családja megbocsát neki. Ebben az esetben ugyanis automatikusan megmenekül a halálbüntetés elől, csakhogy a férj családja ezt határozottan elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik