Nagyvilág

Gigantikus rezervátumot tervez Obama

Az illegális halászat elleni harc fontosságára figyelmeztetett Barack Obama, és bejelentette a világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területének létrehozását.

“Ha megfosztjuk tengereinket az erőforrásaiktól, nemcsak az emberiség egyik legnagyobb kincsét tesszük tönkre, hanem a táplálék és a gazdasági növekedés egyik legnagyobb forrását is” – mondta az amerikai elnök egy kétnapos washingtoni nemzetközi konferenciának küldött videóüzenetében.

Obama bejelentése szerint hárommillió négyzetkilométeres természetvédelmi területet hoznak létre a Csendes-óceán déli, középső vidékén egy már meglévő védett övezet kibővítésével. A gigantikus tengeri rezervátumban a halászat mellett az olaj- és gázfúrásokat is betiltanák. A nyolcvan ország képviselőinek részvételével tartott konferencián 1,4 milliárd dollárt ajánlottak fel donorok a tengerek elsavasodása, szennyezése és túlhalászata elleni intézkedésekre.

Az amerikai külügyminiszter szerint az óceánoknak jelenleg csak kis része védett. “Többet kell tenni az ügyben, de a konferencia nagyszerű kiindulópont” – idézi John Kerryt az MTI. Obama elmondta, hogy felkérte kormányát, dolgozzon ki nemzeti stratégiát az illegális halászat ellen. Kerry szerint az Egyesült Államokban hamarosan csak olyan halat lehet értékesíteni, amelyet fenntartható és visszakövethető módon halásztak le. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az amerikai piacon a vadvízi halak 20-32 százaléka illegális forrásból származik.

Környezetvédelmi szervezetek nagy egyetértéssel fogadták Obama bejelentését. Az Oceana nevű szervezet “egy szörnyű problémára adott praktikus megoldásnak” nevezte a kezdeményezést. “Ez örökre megváltoztathatja a halakról és a tenger gyümölcseiről való gondolkodásunkat” – fogalmazott Beth Lowell, az Oceana kampányigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik