Nagyvilág

Életben hagyhatták volna Rózsa-Floreséket

Az azóta Bolíviából elszökő ügyész szerint nem volt szükség arra, hogy megöljék a gyanúsítottakat a 2009-es kommandós akcióban.

Pálfordulásának okairól beszélt egy ír napilapnak az a bolíviai ügyész, aki először képviselte az államot a magyar-román állampolgár Tóásó Előd és társai ellen terrorizmus gyanújával indított bolíviai perben, majd lemondott megbízatásáról, és Brazíliába szökött.

A The Irish Times című ír napilapban megjelent interjúban Marcelo Soza megismételte, hogy a kormány állításával szemben nem volt harc, amikor a rendőrkommandó 2009-ben a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütött a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád, az ír Michael Dwyer, a bolíviai-horvát Mario Tadic és Tóásó Előd alkotta, feltételezett terrorista sejten, amely a vádak szerint Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő.

Nem is kellett volna megölni őket

A bolíviai hatóságok előre eltervezték a fegyveres akciót, nem lett volna rá szükség, hogy azt a szállodában hajtsák végre, és arra sem, hogy megöljék a gyanúsítottakat – tette hozzá. Soza azzal vádolt magas rangú bolíviai tisztségviselőket, hogy hamisan állítják be a kommandós akciót, és manipulálják az általa végzett nyomozásnak az eredményeit. Hozzátette, hogy emiatt kényszerült márciusban Brazíliába menekülni.

Azt is elmondta, hogy a szállodai akció előtt két nappal jelölték ki ügyészként a Rózsa Floresék elleni gyanú kivizsgálására, de a kommandós akcióról nem értesítették előre, ami törvénytelen. Sőt, szabály szerint neki jelen kellett volna lennie a rajtaütéskor, és miután ez nem így volt, a bizonyítékok helyszíni összegyűjtése is törvénytelennek minősül.

A The Irish Times szerint Soza vádjai közül a legmegdöbbentőbb, hogy amikor kérdéssel akart fordulni Morales elnökhöz, megakadályozták ebben. Azzal kapcsolatban akarta kérdőre vonni a bolíviai államfőt, hogy Morales egy sajtóértekezletén azt közölte: személyesen adott utasítást a szállodai rajtaütésre. Az ország alelnöke, Álvaro García Linera pedig azt állította, hogy a rajtaütést a csoport utáni hajsza előzte meg a városban, ami Soza szerint szintén nem igaz.

A körülmények foglya

A lap kérdésére, hogy miért csak most hozta elő a bolíviai kormánnyal szembeni vádjait, a volt ügyész azt válaszolta: először hitelesnek gondolta a Rózsa-Floresékkel szembeni gyanút, és a hazája iránti hűsége miatt megtisztelőnek érezte, hogy vezetheti a nyomozást. Ezenkívül kormánytisztviselők azt sugallták, hogy főügyész lehet belőle.

Azóta azonban rájött, hogy szinte végig a körülmények foglya volt. “Semmit nem tehettem a kormány engedélye nélkül. Ez egy teljesen átpolitizált ügy. Tulajdonképpen kormányutasításokat teljesítettem. Nem ügyészként végeztem a munkámat” – jelentette ki.

Soza visszautasította a bolíviai kormány azon vádját, hogy a nyomozás során több embert megzsarolt. Emlékeztetett arra, hogy ugyanezzel más ügyészeket és bírákat is megvádoltak.

A Las Américas szállodában végrehajtott rajtaütésben Rózsa-Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és Michael Dwyer életét vesztette. A két túlélőt, Tóásó Elődöt és Mario Tadicot a hatóságok őrizetbe vették, ők az ügy további 37 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak, jóllehet ez ütközik a jogszabályokkal. Perük is még mindig folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik