Nagyvilág

Kemény jelzővel illették Putyint

Enyhén szólva keresetlen szavakkal illette Putyint a megbízott ukrán külügyminiszter, majd a kijevi tüntetők is.

Az orosz követséget rohamozták meg azok után, hogy szombat hajnalban az orosz propaganda szerint védtelen, ám a jelek szerint elég jól felfegyverzett szeparatisták Luhanszk mellett lelőttek egy ukrán szállítógépet, a fedélzetén 49 katonával. Németh Árpád összeállítása.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap francia és német kollégájával telefonon vitatta meg az ukrán helyzetet. A tárca közlése szerint Lavrov Laurent Fabius francia és Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert is tájékoztatta Moszkva felháborodásáról. Orosz vélemény szerint a kijevi hatóságok nem tettek semmit a rendbontás megakadályozására az orosz nagykövetségnél.

Lavrov az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél is tiltakozott a kijevi missziónál történtek miatt.
Az orosz diplomácia vezetője közölte, hogy tiltakozó jegyzéket küldtek Kijevbe. Ebben Moszkva a “bacchanáliáért” felelősök megbüntetését és a nagykövetségnek okozott kár megtérítését követeli.

Lavrov Moszkvában orosz újságíróknak nyilatkozva “undorítónak” nevezte az incidenst, és “neonáci, illetve egyéb, illetlen jelszavakat kiabáló” fiatalokról beszélt, akiket azzal vádolt meg, hogy el akarták foglalni az orosz missziót. “Azt is van okunk feltételezni, hogy azt akarták, vér folyjon” – mondta Lavrov, akit szavai szerint különösen sokkoltak ukrán kollégájának “az illendőség határán túlmenő kijelentései”.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik