Nagyvilág

Hét miniszter bukott bele a kompbalesetbe

Leváltott hét minisztert a dél-koreai elnök pénteken, hogy helyreállítsa  a komphajó szerencsétlensége miatt megingott bizalmat a kormányában.

Az államfő Csoj Gjon Hvan kormánypárti képviselőt, a korábbi kabinet gazdasági miniszterét nevezte ki gazdasági ügyekért felelős első miniszterelnök-helyettesnek. Elődjét hozzá nem értése miatt többször bírálták mind a kormánypárt, mind az ellenzék képviselői. Az ő számlájára írták, hogy nem tudta kivezetni a gazdaságot a súlyos válságból és számos vitatott intézkedést hozott.

Személycsere történt a biztonsági és a kormányzati minisztérium, az oktatási, a munkaügyi és a foglalkoztatási, a kulturális, sport és idegenforgalmi, valamint a nőügyi és családvédelmi tárca, valamint a tudományos és előrejelzési minisztérium élén is.

Ez volt az első komolyabb kormányátalakítás, amióta Pak Gun Hje 2013 februárjában hatalomra került – adta hírül a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A komp április 16-án futott zátonyra több mint 470 emberrel a fedélzetén. A szerencsétlenségben több mint 300-an haltak meg, többségükben iskolások – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik