Nagyvilág

Szabad az új abortusztabletta a cseheknél is

25 európai országban engedélyezték a művi terhességmegszakításnak a kíméletesebb formáját. Itthon tiltólistán van a gyógyszer, a szakminisztérium szerint nem biztonságos.

Hétfőtől orvosi előírásra a csehországi gyógyszertárakban is kapható lesz a legújabb abortusztabletta, amely a nőknek lehetővé teszi a terhesség egyszerűbb művi megszakítását – közölte a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap csütörtökön.
A sokat vitatott abortusztablettát már felvették a gyógyszerek hivatalos jegyzékébe. Az állami gyógyszer-ellenőrzési hivatal engedélye alapján a tablettákat a kórházak és a szakorvosok írhatják fel, használatuk a terhesség 49. napjáig engedélyezett.

A cseh nőgyógyászok üdvözölték az abortusztabletta engedélyezését, mert szerintük az sokat segíthet a nőknek, s megkíméli őket a kockázatos orvosi beavatkozásoktól.

“A művi terhességmegszakítás évtizedek óta engedélyezett Csehországban. A jövő héttől kezdve lehetőség nyílik arra, hogy az orvosok a szokásos műtét helyett ezt kíméletesebb úton is megtegyék” – mondta a lapnak Marek Lubusky, az olmützi egyetemi kórház nőgyógyászati osztályának orvosa.

Nem ingyenes

Az abortusztabletták ára 3500 korona lesz, az egészségbiztosítók egyelőre nem fizetik.

A korábban használt abortusztablettákat nemcsak a szakorvosok, hanem a családi és a gyermekorvosok is felírhatják. A legújabb abortusztablettáknál azonban csak a kórházak és a szakorvosok lesznek erre hivatottak.

Az újság szerint a legújabb abortusztabletta eddig Európa 25 országában van hivatalosan engedélyezve. Nálunk a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) harcol az engedélyeztetésért. Eddig hiába.

Oroszországban a tabletta reklámját is betiltották, ott az abortusz azonban ingyenes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik