Nagyvilág

Oroszországban az abortusztabletta reklámozását is betiltották

stop-abortusz(1)(960x640).jpg (abortusz)
stop-abortusz(1)(960x640).jpg (abortusz)

Betiltották a mesterséges terhességmegszakítás reklámozását Oroszországban, az abortusz azonban továbbra is ingyenes marad.

A szövetségi törvényt hétfőn írta alá az orosz államfő. A kormány által kidolgozott jogszabály nemcsak a műtét, hanem az úgynevezett miniabortusz, a terhesség korai szakaszában alkalmazott gyógyszeres beavatkozás népszerűsítését is betiltotta – írta a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap.

Az abortuszról régóta folyik a társadalmi vita Oroszországban. Két hete a dél-oroszországi Szamara városának törvényhozói azt javasolták, hogy a kormány szüntesse meg az általánosan térítésmentes terhességmegszakítást, és csak orvosilag indokolt esetben vállalja az állam a költségeket. A Rosszijszkaja Gazeta megkérdezte az egészségügyi tárcát, amely közölte, hogy az abortusz továbbra is ingyenes marad Oroszországban. A tárcánál ezt azzal indokolták, hogy a hasonló kezdeményezések növelnék az illegális terhességmegszakítások számát.

Oroszországban az elmúlt öt évben ugyan 24 százalékkal csökkent az abortuszok száma, de még így is jelentős nagyságú. Évente körülbelül 1 millióan szakíttatják meg terhességüket.

Az elmúlt egy évben 14 ezer kiskorú, azaz 12 és 17 év közötti lánynak volt abortusza Oroszországban. Több mint 300-an szültek 14 éves korukig, és a 2 ezret is meghaladja a 17 éves kor alatt szült lányok száma. A 12 és 17 éves kor közötti fiatalok közül 86-an szülés közben haltak meg. Oleg Filippov, az orosz egészségügyi tárca osztályvezető-helyettese a Társadalmi Kamarában tartott múlt csütörtöki tanácskozáson Lengyelország példájával érvelt az abortusz oroszországi betiltása ellen. Mint mondta, a lengyel nők Ukrajnában végeztetik el a nem kívánt terhesség megszakítását.

Az orosz ortodox egyház is támogatta az abortusz reklámozásának betiltását. 2000-ben a jubileumi püspöki szinódus elfogadta az Orosz ortodox egyház szociális koncepciójának alapjai című dokumentumot, amelynek bioetikával foglalkozó fejezetében kimondja, hogy az abortusz súlyos bűn, és emlékeztet arra, hogy a terhességmegszakítás a kánonjog szerint gyilkosságnak számít – írta az orosz kormánylap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik