Nagyvilág

Moszkva az ENSZ-hez fordul segítségért

Oroszország határozattervezetet nyújt be az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) annak érdekében, hogy Ukrajna harcok sújtotta keleti részén megvalósuljon a tűzszünet.

Oroszországot nyugtalanítja az erőszak és a katonai akciók beszüntetését célzó erőfeszítések eredménytelensége a donyecki és luhanszki régiókban – hangsúlyozta újságírók előtt Szergej Lavrov. A külügyminiszter kiemelte, hogy az erőszak beszüntetését az oroszbarát felkelők elleni “megtorló művelet” felfüggesztésével kell kezdeni. Lavrov már utasította Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövetet, hogy nyújtsa be a szóban forgó tervezetet a BT-nek – tudósít az MTI.

„Tudjuk, hogy a felkelők az ország délkeleti részén készek beszüntetni a harcokat, de az első lépést – minden szabály szerint – a kijevi hatóságoknak kell megtenniük (…)” – tette hozzá az orosz külügyminiszter, aki egyúttal a jelenlegi helyzetben elvetette annak lehetőségét, hogy békefenntartókat küldjenek Ukrajnába. Mint mondta, a “helyzet még nem jutott el erre a pontra”. Lavrov rámutatott: “még van remény arra, hogy Petro Porosenko ukrán elnöknek az erőszak beszüntetéséről tett nyilatkozatai valósággá válnak és tárgyalások kezdődnek”.

Az orosz diplomácia vezetője síkraszállt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által kidolgozott útiterv megvalósításáért. Ez egyebek mellett az illegális fegyveres csoportok lefegyverzését, valamint Kijev és az ország többi régiója közötti nemzeti párbeszéd megkezdését irányozza elő. Lamberto Zannier, az EBESZ főtitkára csütörtökön szintén a harcok beszüntetésére szólított fel. A tisztviselő Oroszországban, az Ukrajnával határos Rosztovi területen járva fegyverszünet megkötését szorgalmazta. Zannier találkozott kelet-ukrajnai menekültekkel is egy táborban.

Tudom, mi történik Donyeckben és Luhanszkban. Ez egy őrültség, ezt meg kell állítani. A legjobb opció a katonai akciók beszüntetése, tárgyalások beindítása és választások megszervezése” – szögezte le Zannier a helyi sajtónak nyilatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik