Nagyvilág

Éles lőszerrel lőtték a palesztin tinit

A boncolás eredményei azt mutatják, hogy éles lőszer okozta az izraeli biztonsági erők által májusban lelőtt palesztin tinédzser halálát.

Éles lövedék szilánkját találták a vértanú holttestében – mondta Abdel-Gáni al-Avevi palesztin államügyész a Reuters brit hírügynökségnek a 17 éves Nadím Nuvara szerdai boncolása után. Palesztin orvosok szerint az izraeli katonák éles lőszerrel lőttek Nuvarára és a 16 éves Mohamed Abu Szahrra május 15-én. A két fiatal egy Izrael-ellenes tüntetésen vett részt Ciszjordániában, a demonstrálók közül többen kövekkel dobálták az izraeli biztonsági erők tagjait.

A hadsereg korábban közölte, hogy aznap kizárólag gumilövedéket használtak, a tájékoztatás szerint az ügyben vizsgálatot indítottak. A boncolást, amelyen amerikai, dán és izraeli patológusok is jelen voltak, az áldozat családjának kérésére végezték el. A vizsgálat eredményét hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra, az államügyész azonban közölte, hogy a szakemberek szerint egyértelműen éles lövedékek okozták a tinédzser halálát.

Az incidens helyszínéhez közeli térfigyelő kamerák felvételei arról tanúskodnak, hogy a két tinédzsert nem egy időben lőtték agyon, a gyilkosságok időpontjában ráadásul nem is dobáltak köveket.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet hétfői jelentésében kételyének adott hangot az izraeli hadsereg azon állításával kapcsolatban, amely szerint nem használtak éles lőszert. Az ügyben Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter is megszólalt, szavai azt sugallták, hogy a térfigyelő kamera felvételét manipulálhatták. A videofelvételt közzétevő HRW ezt tagadta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik