Nagyvilág

Szabotázsakció miatt nincs áram az egész országban

Egész Jement áramszünet sújtja, mivel ismeretlenek megrongálták a magas feszültségű távvezetékeket a 23 milliós ország keleti részén - közölte kedden a jemeni energiaügyi és áramellátásért felelős minisztérium illetékese.

A fővárost, Szanaát Marib városával összekötő út mentén futó elektromos hálózatról a 78-as kilométerkőnél vágták le ismeretlenek a vezetékeket, ami megbénította az egész ország áramellátását – közölte a minisztérium szóvivője.

A tisztségviselő hozzátette, hogy a minisztérium műszaki szakemberei egyszer már kijavították a hibát, de azóta a fegyveresek újra tönkretették a vezetékeket, és folyamatosan akadályozzák a technikusokat abban, hogy elhárítsák az üzemzavart. Ez már a harmadik hasonló akció a Szanaától keletre fekvő területeken június eleje óta.

Jemenben gyakoriak az elektromos távvezetékek elleni szabotázsakciók, amelyeket általában a területen élő törzsek követnek el, hogy így gyakoroljanak nyomást a jemeni kormányzatra.

A jemeniek életét azonban nem csupán az áramkimaradás nehezíti meg, ugyanis az arab világ legszegényebb országában gyakran akadozik a víz- és üzemanyag-ellátás is. A fővárosban például néhány hete üzemanyaghiány van, így az autósok kénytelenek órákig várakozni a benzinkutak előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik