Nagyvilág

Éhínség fenyeget a Krímben

A krími kormány elismerte, hogy aggasztó méreteket öltött az élelmiszerhiány az Oroszország által megszállt félszigeten – jelentette a TSZN híradóműsor.

Pókhálós polcok, üresen kongó bevásárlóközpontok, eget verő piaci árak és a jegyrendszer bevezetésének réme fenyegeti az Oroszország által frissen annektált Krímet. Az élelmiszerválság legfőbb kiváltó oka az ukrán tej- és hústermékek importjára bevezetett orosz embargó, valamint az, hogy az újonnan kijelölt határátkelőkön olykor napokig kell várakozniuk a belépő kamionoknak.

Ezalatt pedig rendre megromlanak a bejutásra váró élelmiszerek. Ráadásul pont emiatt egyre több ukrán cég áll el a szállítási szerződésektől.

Az országrész kormányfője immár személyesen utasította az illetékes határellenőrzési és vámhatóságokat, hogy biztosítsanak zöld folyosót az Ukrajnából érkező élelmiszer-szállítmányok számára. A Krím-félsziget lakossága ugyanis még mindig túlnyomórészt a volt anyaországból érkező élelemre szorul annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben már egyre olajozottabbakká váltak az oroszországi beszállítások.

Az orosz termékek ára ugyanis minimum másfél-kétszerese az Ukrajnában előállított fogyasztási cikkeknek, amire még a szállítási költségek is rátesznek egy lapáttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik