Nagyvilág

Saját lányának is sok volt a pártalapító antiszemitizmusa

Elhatárolódtak a francia Nemzeti Front (FN) vezető politikusai, köztük Marine Le Pen pártelnök a pártot alapító Jean-Marie Le Pen újabb, antiszemita kijelentésétől. A tiszteletbeli elnök erre azért bírálta lányát, hogy a politikai fősodorhoz próbál igazodni.

Jean-Marie Le Pen (a képen)az FN honlapján, egy azóta onnan lekerült videóban a szélsőjobboldali pártot elítélő művészeket, köztük Madonnát, Yannick Noah francia énekest, egykori teniszezőt és Guy Bedos francia humoristát támadta. Amikor a riporter Patrick Bruel francia énekes-színészt is megemlítette, aki köztudottan zsidó, Le Pen elégedett mosollyal azt mondta: “legközelebb csinálunk belőlük egy kemencényi rakást”.
Több antirasszista szervezet azonnal elítélte Le Pen újabb antiszemita kijelentését. Jelezték, feljelentést tesznek. Vasárnap Marine Le Pen is elhatárolódott az apjától. Először Louis Aliot, az FN alelnöke, Marine Le Pen élettársa szólalt meg. Szerinte a pártalapító “egy újabb rossz mondatot engedett meg magának, amely politikailag ostoba és rémisztő”. Erre a 85 éves politikus így válaszolt: “Ha vannak emberek az én táboromból, akik ezt így értelmezik, akkor azok hülyék!”
Ezt követően Marine Le Pen a Le Figaro című konzervatív napilap honlapján “politikai hibának” minősítette apja szavait, de hozzátette, meg van győződve arról, hogy az apja mondatának tulajdonított jelentés rosszindulatú értelmezés. Szerinte apja politikai hibát követett el azzal, hogy nagyon hosszú tapasztalata ellenére nem feltételezte, hogyan fogják majd értelmezni szavait és ennek a Nemzeti Front szenvedi el a következményeit.
“Azok követnek el politikai hibát, akik a politikai fősodorhoz akarnak igazodni. A többi pártra akarnak hasonlítani. Ha ez a vágya az FN egyes vezetőinek, akkor sikerült nekik. Ők követnek el politikai hibát, nem én” – üzente lányának Jean-Marie Le Pen egy rádióinterjúban. A 85 éves szélsőjobboldali politikust rasszista kijelentéseiért már többször elítélték. Lánya már korábban is jelezte, hogy nem ért egyet apja nagy tiltakozást kiváltó kijelentéseivel.
A gázkamrákról például 2009 márciusában Marine Le Pen ezt mondta: “Én nem úgy gondolom, hogy az a történelem részletkérdése.” A pártvezető ekkor apjának azon 1987-ben elhangozott mondatára utalt, amelyben Jean-Marie Le Pen a gázkamrákat a második világháború egy apró részletének nevezte. “Ezekről az eseményekről nem osztom apám álláspontját” – hangsúlyozta még 2008 áprilisában Marine Le Pen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik