Nagyvilág

Francia elnök szeretne lenni a szélsőjobb vezetője

A francia szélsőjobboldal vezetője, Marine Le Pen azért indul a jövő évi elnökválasztáson, hogy "nyerjen, és nem azért, hogy statisztáljon".

A Nemzeti Front (FN) januárban megválasztott új elnöke annak kapcsán beszélt erről vasárnap az i-Télé francia hírtelevíziónak, hogy egy friss közvélemény-kutatás szerint ha most lenne az elnökválasztás, ő nyerné meg az első fordulót, megelőzve Nicolas Sarkozy jelenlegi államfőt és a szocialista jelöltet.

A Harris Interactive nevű közvélemény-kutatóintézetnek a Le Parisien című napilap vasárnapi számában közzétett felmérése szerint Marine Le Pen az első fordulóban a szavazatok 23 százalékára számíthatna, míg Sarkozy és Martine Aubry szocialista pártelnök egyaránt 21-21 százalékkal kellene, hogy beérje.

“Három hónappal ezelőtt még csak 11-12 százalékon álltam, most pedig már több felmérés is azt mutatja, hogy 20-25 százalékra jöttem fel – hangsúlyozta Le Pen. Hozzátette: “Egy elöregedett politikai osztállyal állunk szemben, amely régi megoldásokat, lejárt sémákat kínál, a Nemzeti Front viszont a reményt jelenti népünk számára”. A franciák “bekajálták azokat a megoldásokat, amelyek nem is megoldások, s azt tapasztalják, hogy harminc éve csak romlik a helyzetük, hogy elveszik tőlük a hazájukat, a kultúrájukat és a jövőbe vetett hitüket”.

Marine Le Pen két hónapja egy teljesen újfajta beszédmódot használ az iszlámnak a francia társadalomban betöltött szerepéről, amelyben a muzulmán vallással kapcsolatos félelmekre játszik rá, de tartózkodik az olyan rasszista megjegyzésektől, amelyek apjára, a szélsőjobboldal korábbi vezetőjére, Jean-Marie Le Penre voltak jellemzők. Elemzők szerint elsősorban ennek köszönheti egyre növekvő népszerűségét.

A felmérés eredménye hidegzuhanyként érte a francia közéletet, amelynek tagjai még jól emlékeznek arra, amikor a 2002-es elnökválasztás első fordulójában Jean-Marie Le Pen kiütötte a szocialista Lionel Jospint, s bekerült a második fordulóba a konzervatív Jacques Chirac ellenfeleként.

Jean-Francois Copé, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) vezetője szerint nem érdemes túlértékelni ezt a felmérést, és a “hidegvér” megőrzését kérte a jobboldaltól. Jean-Marc Ayrault, a szocialisták nemzetgyűlési frakcióvezetője szerint viszont Nicolas Sarkozy államfő taktikájának része az, hogy szándékosan hagyja megerősödni a szélsőjobboldalt a baloldal lejáratására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik