Nagyvilág

Kiderült, hol tartják fogva az EBESZ-megfigyelőket

A szakértőkkel még május végén szakadt meg a kapcsolat Ukrajnában.

A Luhanszk megyei Szeverodonyeckben tartják fogva az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) két megfigyelői csoportjának a tagjait a Moszkva-barát fegyveresek – közölte a szakadárok egyik vezetője, Andrij Purhin.

“Tudomásom szerint az EBESZ elfogott csoportjai Szeverodonyeck városában vannak. Ez (az elfogásuk) tisztán válaszlépés volt, mert az ott lévő missziótagok jelentenek garanciát arra, hogy a városban nem lesznek hadműveletek” – idézte Purhint vasárnapra virradóra a Novosztyi Donbasza című donyecki hírportál.

Az EBESZ egyik, négytagú megfigyelő csoportjával május 26-án szakadt meg a kapcsolat, és holléte azóta ismeretlen. A missziónak egy svájci, egy dán, egy észt és egy török megfigyelő a tagja.

A szervezet négy napra rá, május 30-án azt közölte, hogy előzőn napon Kelet-Ukrajnában eltűnt még egy csoportja, amely ugyancsak négy főből és egy ukrán tolmácsból állt. Az EBESZ tájékoztatása szerint a megfigyelők két autóval utaztak, amikor fegyveres szakadárok feltartóztatták őket a Luhanszktól mintegy 100 kilométerre lévő Szeverodonyeck városában.

Az UNIAN hírügynökség azt írta vasárnap, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) fényt derített arra, hogy orosz kozákok látják el fegyverekkel a kelet-ukrajnai szakadárokat, és ugyancsak nekik van közük az utóbbi EBESZ-misszió elrablásához. Az SZBU egy lehallgatott telefonbeszélgetés alapján állította ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik