Nagyvilág

Egyetemen ejtettek túszokat Irakban

A Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű terrorszervezet fegyveresei az őröket megölték, a diákokat és az egyetemi dolgozókat elfogták.

A támadás a Bagdadtól nyugatra fekvő Anbár tartomány fővárosa, Ramádi közelében lévő Anbár Egyetemen történt, a város egy része hónapok óta lázadók, köztük az ILIÁ ellenőrzése alatt áll.

Visszafoglalták Szamarrát

Egy rendőrtisztviselő elmondta, hogy az al-Kaida hálózattal szövetséges terrorszervezet fegyveresei megölték az egyetem őreit. A biztonsági erők a támadást követően körbevették az egyetemet.

A szombati támadás előtt két nappal az iraki hadsereg heves harcok árán visszafoglalta Szamarra városát a szélsőséges szunnita felkelőktől. A lázadók csütörtök reggel kerítették hatalmukba a település több kerületét. Harminchat ember meghalt.

Nem tudják tartani az ellenőrzést

Anbár tartományban az erőszak december végén kezdődött, amikor a kormányerők felszámolták a kormányellenes tüntetők egy táborát. Nem sokkal később a felkelők és a kormánnyal szemben álló, síita irányítás alatt álló törzsek ellenőrzésük alá vonták Ramádi több körzetét, valamint Fallúdzsa város egészét. A települések 100 és 60 kilométerre fekszenek a fővárostól.

Azóta a kormányhadsereg visszafoglalta Ramádi nagyobb részét, az egyetem elleni szombati támadás ugyanakkor azt jelzi, hogy a hatóságok nem képesek helyreállítani ellenőrzésüket a teljes város fölött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik