Nagyvilág

Veszélyes Irakban voksolni: robbantások a szavazókörzetekben

Megkezdődtek a parlamenti választások szerdán Irakban, az elsők azóta, hogy az amerikai erők 2011-ben elhagyták az országot.

A 22 millió szavazásra jogosult több mint 9 ezer jelölt közül választja ki a 328 parlamenti képviselőt. A választások esélyesének a síita miniszterelnök, Núri al-Máliki által vezetett koalíciót tartják.

A szavazást a hónapok óta tartó újabb erőszakhullám árnyékolja be. Szerdán két nő meghalt az észak-iraki Kirkukhoz közeli Dibsz város egyik szavazóhelyiségének közelében, ahol pokolgép robbant fel. Egy másik szavazóhelyiséget a lázadók kiürítettek, majd felrobbantották az épületet – közölte a rendőrség. Bagdad közelében gránáttámadás ért két szavazóhelyiséget, ott nem sebesült meg senki.

A főként szunniták és síiták között zajló összecsapásokban az év eleje óta 3 ezernél is többen haltak meg. Csupán a választások előtti 48 órában csaknem kilencvenen vesztették életüket az összetűzésekben, ami a sajtó aggodalmai szerint a részvételi arányt is gyengítheti.

Több tartományban szerdára járműközlekedési tilalmat rendeltek el, hogy korlátozzák a terrortámadások lehetőségét. A megnövekedett erőszak miatt a közbiztonság a választási kampány egyik központi kérdése volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik