Nagyvilág

Leleplezte a kémkedő hírszerzőt a polgármester

Nyilvánosan hívta fel a figyelmet egy csütörtöki rendezvényen Ráduly Róbert, Csíkszereda vezetője titkosszolgálati megfigyelésére.

Ráduly Róbert a Dózsa György halálának 500. évfordulója alkalmából szervezett konferencia megnyitóján vett részt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületében, és az eseményen nyilvánosan is üdvözölte a titkosszolgálat jelen levő tisztjét. A köszöntés után az érintett elhagyta a konferenciatermet – számolt be a Székelyhon.ro portál.

Csíkszereda polgármestere tavaly augusztus 2-án üldözőbe vette és elfogta a most üdvözölt férfit, aki elmondása szerint akkor már hetek óta követte és fényképezte őt. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szóvivője pár nappal később elismerte, hogy a férfi – akit a polgármester a rendőrségnek átadott – a hírszerzés szolgálatában áll. A szóvivő azt is hozzátette, hogy az illető szabadidejében a saját mobiltelefonját használva fényképezte a polgármestert, és nem teljesített semmilyen hivatali megbízatást.

A tavalyi incidens ügyében mindkét fél feljelentést tett. A titkosszolgálati tiszt azért, mert állítása szerint a polgármester megverte, és mert az incidens idején eltűnt az övtáskája. A polgármester viszont hivatali visszaélésért jelentette fel a hírszerzőt. Az illető sérülését azzal magyarázta, hogy az üldözés közben elesett és “csúnyán megütötte magát”.
Ráduly Róbert az MTI-nek csütörtökön elmondta, fel kívánta hívni a figyelmet arra, hogy az illető továbbra is megfigyeli. Hozzátette, a tavalyi incidens kapcsán tett feljelentések egyelőre a kivizsgálás szakaszában vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik