Nagyvilág

Hívások millióiról kaptak adatokat

telefonál (telefonálás, )
telefonál (telefonálás, )

Egy titkos bírósági utasítás alapján amerikai biztonsági szolgálatok telefonhívások millióinak adatait szerezték meg - közölte csütörtökön az amerikai média.

A kormány csütörtökön elismerte, hogy telefonhívásokra vonatkozó adatok tömegét gyűjti be legkevesebb egy telekommunikációs szolgáltatótól. Az indoklás szerint az eljárás “létfontosságú eszköz az ország védelmében, az Egyesült Államok ellen irányuló terrorfenyegetések” elhárítására.

A sajtóbeszámolók szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kérésére kiadott titkos bírósági utasítás alapján az egyik legnagyobb amerikai telekommunikációs cég, a Verizon április 25. óta naponta szolgáltatja be a külföldre irányuló, valamint a belföldi mobil és vezetékes telefonhívások adatait az elektronikus megfigyelésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA).

Értesülések szerint a megfigyelés, amelyet az FBI a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán elfogadott, a belföldi telekommunikációs megfigyelést lehetővé tevő törvény alapján kezdeményezett, július 19-ig tart, és a hívások tartalmára nem vonatkozik.

Egy, a médiának névtelenül reagáló vezető amerikai kormányzati tisztségviselő megerősítette, hogy a vonatkozó bírósági utasítás kizárólag az olyan adatokra vonatkozik, mint amilyen a hívott telefonszámok listája, a hívások ideje és hossza, és nem terjed ki az előfizetők kilétére és a beszélgetések tartalmára.

A kormánytisztviselő rámutatott: az eljárás lehetővé teszi a terrorelhárítás szervei számára, hogy megtudják, ismert vagy feltételezett terroristák kapcsolatban állhattak-e más olyan személyekkel – különösen az Egyesült Államok területén -, akik feltehetően terrorista tevékenységet folytatnak.

Eric Holder igazságügyi miniszter az üggyel kapcsolatban annyit mondott, hogy a kongresszus tagjait teljes egészében tájékoztatták a programról.

A leleplezés új aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, ahogyan Barack Obama elnök a személyiségi jogok és a szólásszabadság kérdését kezeli. Az amerikai kormány eddig is bírálatok kereszttüzében állt amiatt, hogy kormányzati információk kiszivárogtatása miatt megfigyeltette az AP hírügynökség újságíróinak telefonhívásait és a Fox News televízió egyik munkatársának elektronikus levelezését.

Az elrendelt három hónapos adatszolgáltatással kapcsolatos értesüléseket sem a Verizon, sem más amerikai telekommunikációs cég nem kommentálta. A bírósági engedélyt egy héttel azután adták ki, hogy a hatóságoknak sikerült a bostoni maraton célegyenesében végrehajtott terrortámadás két feltételezett elkövetőjének a nyomára bukkanniuk.

Az amerikai kongresszus 2011. május végén újabb négy évre meghosszabbította a terroristagyanús személyek titkosszolgálati eszközökkel történő megfigyelését engedélyező, 2001-ben elfogadott Patriot-törvény hatályát. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a nyomozóhatóságok – szövetségi bírói engedéllyel – lehallgathassák, illetve megfigyelhessék a terroristagyanús személyek telefonbeszélgetéseit, egyéb kommunikációját és vásárlási szokásait.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik