Nagyvilág

70 év után újra ugrott Normandiánál a veterán

A 89 éves brit ejtőernyős szimbolikusan ugyanoda érkezett, ahová azon a június 6-án.

Hetven évvel a normandiai partraszállás után egy 89 éves brit ejtőernyős megismételte csütörtökön 1944. június 6-ra virradóra végrehajtott ugrását a franciaországi Ranville-be.

A normandiai partraszállás hetvenedik évfordulós ünnepségeinek keretében a Jock Hutton szimbolikusan ugyanarra a mezőre érkezett, ahová annak idején a brit hadsereg 13. ejtőernyős századának is meg kellett érkeznie, amikor a szövetséges erők első hulláma június 6-ra virradóra Franciaország területére ugrott. Ez alkalommal azonban nem kellett tartania attól, hogy német sortűz fogadja, csupán korát kellett figyelembe vennie, ezért tandemben ugrott. A brit elit ejtőernyős egysége, a Vörös ördögök egyik tagja volt a párja, akivel 1600 méter magasból leugrott.

A skót férfi és kísérője része volt annak a háromszáz brit, francai, amerikai és kanadai ejtőernyősnek, akik pontosan Károly herceg előtt értek földet Rainville-ben, a szövetséges erők által felszabadított első francia településen.

1944-ben ezen a napon “egész sötét volt, nem láttuk a társainkat sem. Egy kicsit szemerkélt az eső, és a hold a felhők között világított”. Annak idején társaihoz hasonlóan ő is egy 20 kilós hátizsákot viselt a hátán, és vigyáznia kellett arra, hogy kikerülje a mező szélén álló póznákat – emlékezett vissza újságírók előtt a veterán ejtőernyős.

A harcedzett katona, aki a második világháború után még 40 évet szolgált a kommandósoknál az egykori brit gyarmat Rodéziában (ma Zimbabwe), határozottan cáfolta, hogy félt volna. “Egész életemben soha sem féltem” – hangoztatta.
A normandiai partraszállás után Hutton 1944. június 22-én megsérült, és hazavitték Nagy-Britanniába. Később azonban visszatért, és egységével Hollandia felszabadításáért harcolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik