Nagyvilág

Üdvözölte Trianont a román külügyminiszter

Titus Corlatean román külügyminiszter nyilatkozatban üdvözölte a Trianoni békeszerződés 94-dik évfordulóját.

“Ez a szerződés egyebek mellett az 1918. december elsején megvalósult Nagy Egyesülés nemzetközi elismerését is jelentette (…) A trianoni szerződés nemcsak Erdélynek az anyaországhoz való visszatérését szentesítette, hanem az itt többségben élő románok polgári és politikai jogait is elismerte” – hangsúlyozta a román külügyminiszter a szaktárca honlapján közzétett kommünikében.

A politikus a Nagy Egyesülés elnevezéssel Erdély és a román királyság egyesülésére célzott. Hozzátette: a trianoni békeszerződés által megvalósult az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek önrendelkezése, amely lehetővé tette, hogy a területén élő nemzetek megalakíthassák saját nemzetállamaikat az első világháború után. A dokumentum szerint elfogadhatatlan, hogy ma bárki át akarja írni a történelmet, vagy revizionista álláspontokat hangoztasson, különösen az ukrán válság körülményei között.

“Másfelől a magyar kisebbség képviselőinek részvétele az utóbbi években Románia egymást követő kormányaiban olyan megoldási modellt jelent a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek problémáira, amelyet rendkívül nagyra értékelnek az Európai Unióban” – vélekedett Corlatean. A bukaresti kormány szükségesnek tartja a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerség európai szellemű folytatását, ami mindkét ország állampolgárainak hasznára válik – zárul a román külügyminiszter közleménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik