Nagyvilág

Börtönnel büntetné az autonómiatörekvéseket egy román képviselő

Törvénytervezetet nyújtott be a területi autonómia és "mindenféle szakadár törekvés" ellen Bogdan Diaconu, a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt képviselője.

A javaslat szerint a függetlenségi törekvéseket tilos lenne bármilyen formában – civil kezdeményezésekkel, vitákkal, gyűlésekkel is – népszerűsíteni, és ezt hirdető plakátokat és jelképeket sem lehetne kifüggeszteni. A jogszabály ellen vétőket egytől öt évig terjedő börtönnel sújtaná, az ebben közreműködő szervezeteket pedig feloszlatná Diaconu – tudósít az MTI.

A képviselő szerint veszélyes precedenst teremtett az, hogy a Krím-félszigetet a közösségi önrendelkezés indokával annektálta Oroszország, ezért Romániának fel kell lépnie a Magyarország támogatását élvező, autonómiát hirdető szervezetekkel szemben. Úgy véli, hogy országa a magyar szélsőségesség veszélyével szembesül, mert Orbán Viktor külpolitikájának hivatalosan is része a külhoni magyarok autonómiájának támogatása.

Diaconu szerint a kormánykoalícióban szintén tag Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is a magyar miniszterelnök szövetségese, mivel törvénytervezetet készül benyújtani a területi autonómiáról. Erről a képviselő azt gondolja, hogy Románia integritását veszélyezteti, saját javaslata viszont elhárítaná ezt.

Diaconu márciusban Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonásáról adott be törvényjavaslatot arra hivatkozva, hogy a lelkész az ország egységét bíráló kijelentést tett. A javaslatot a román szenátus nagy többséggel elfogadta, de a végső döntést a képviselőháznak kell majd meghoznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik