Nagyvilág

„Az amerikai hadsereg a világ legnagyobb vicce”

Elege lett a hadseregből, otthagyta afganisztáni bázisát 2009-ben Bowe Bergdahl amerikai katona, akit órák múlva tálibok ejtettek foglyul. Szombaton engedték szabadon.

A Rolling Stone magazin nyilvánosságra hozta utolsó e-mail üzenetét, amit fogságba esése előtt szüleinek küldött. „Az amerikai hadsereg a világ legnagyobb vicce, csalók, hátba támadók, őrültek és erőszakos emberek gyülekezete” – írta. Szerinte a kevés elhivatott tiszt menekül a seregből és a közlegényeknek is azt javasolják, hogy amint tudnak, szereljenek le.

Az Independent arról ír, hogy Bergdahl akkor került a seregbe, amikor létszámhiánnyal küzdöttek és kisebb súlyú bűncselekmények, például droghasználat következményét is el lehetett kerülni a bevonulással. De Bergdahlnak pozitív elképzelései is voltak a hadseregről, ezek azonban gyorsan szertefoszlottak. Csapata gyenge és motiválatlan volt, három elhivatott tisztet máshová vezényeltek, és „a létező legnagyobb szemétládát” helyezték föléjük. Azt írta, hogy sajnálja az Afganisztánban történteket, az ott élőknek szerinte segítségre lenne szükségük, ehhez képest „a világ legönteltebb országa azt mondja nekik, hogy ostobák és elképzelésük sincs arról, hogyan kellene élniük”.

Utolsó levelében arról is ír, hogy szemtanúja volt, ahogy egy amerikai páncélozott szállítójármű elgázol egy afgán gyereket, Bergdahl szülei szerint ez lehetett az utolsó csepp a pohárban, mikor úgy döntött, hogy elhagyja a bázist.

A katonát ezután tálibok ejtették foglyul, múlt szombaton szabadult ki, miután az Egyesült Államok Guantanamo-n fogva tartott tálibokra cserélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik