Nagyvilág

Disznóhús a csokiban?

A szaúd-arábiai hatóságok leállították a brit Cadbury csokoládék forgalmazását, miután Malajziában egy múlt heti vizsgálat disznóhús nyomait mutatta ki egyes készítményekben.

A szaúd-arábiai élelmiszerbiztonsági hatóság vasárnap este közölte, hogy pusztán elővigyázatossági intézkedésről van szó. A Cadbury mogyorós tejcsokoládét és pörkölt mandulás tejcsokoládét jelenleg laboratóriumban vizsgálják.

A rijádi hatóságok azt is vizsgálták, hogy a Cadbury-csokoládék nem Malajziából jutottak-e be Szaúd-Arábiába, de megállapították, hogy azokat Egyiptomban gyártották. A disznóhúst és az abból készült termékeket az iszlám vallás tisztátalannak tekinti, azok fogyasztása muzulmán hívők számára tilos.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Közben hétfőn a malajziai iszlám ügynökség azt közölte, hogy egy újabb vizsgálat a múlt hetivel ellentétben nem talált sertés DNS-t a Cadbury csokoládékban. Összesen 11 csokoládéfajtát vizsgáltak, de mindegyik vizsgálat negatív eredménnyel zárult. Ennek ellenére egyelőre felfüggesztik ezeknek a termékeknek a halal – vagyis az iszlám törvények által engedélyezett – minősítését, amíg a további tesztek és az ellátó hálózat vizsgálata be nem fejeződik.

A múlt heti, pozitív eredménnyel végződő vizsgálat után Indonézia és Szaúd-Arábia közölte, hogy szintén laboratóriumi vizsgálat alá veti a Cadbury-termékeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik