Nagyvilág

Obama találkozik az ukrán államfővel

Barack Obama amerikai elnök találkozni fog Petro Porosenko megválasztott ukrán államfővel a jövő héten - jelentette be pénteken a Fehér Ház. A találkozó szerdán, az amerikai elnök jövő heti európai körútjának lengyelországi állomásán lesz.

Obama varsói látogatásának célja, hogy Washington megerősítse elkötelezettségét az Oroszország közelmúltbeli lépései miatt aggódó kelet-európai szövetségesei védelme iránt. Az amerikai elnök egyúttal – húsz másik állami vezető társaságában – részt fog venni az első féldemokratikus lengyel választások 25. évfordulójáról megemlékező rendezvényen is.

Obama és Porosenko négyszemközti találkozója nem sokkal utóbbi jövő hét szombaton esedékes beiktatása előtt lesz. A két esemény között pedig jelentések szerint mind Obama, mind Porosenko részt fog venni a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett ceremónián. A franciaországi ünnepségen pénteki jelentések szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök is jelen lesz, akit korábban Washington és Kijev is a Krím félsziget jogtalan bekebelezésével és a kelet-ukrajnai szeparatizmus szításával és támogatásával vádolt meg.

A Fehér Ház ezzel kapcsolatban közölte, hogy nem lesz formális találkozó az amerikai és az orosz elnök között Normandiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik