Nagyvilág

A francia elnökkel egyeztetett Putyin

Az ukrán hatóságoknak véget kell vetniük "vérontásnak", és párbeszédet kell kezdeniük az oroszbarát szeparatistákkal – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök Putyin ezt Francios Hollande francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során jelentette ki a Kreml közlése szerint. Az orosz elnöki hivatal szerint a hívást Hollande kezdeményezte.

Az orosz elnök már hosszú ideje sürgeti, hogy az ukrán hatóságok fejezzék be “terrorellenes” hadműveletüket az ország keleti részén és üljenek tárgyalóasztalhoz az ottani szeparatista fegyveresekkel, akik Oroszországhoz akarnak csatlakozni. Arra nem tért ki a Kreml pénteki közleménye, hogy Hollande milyen szempontból érintett a kérdésben.

A beszélgetés során Putyin megerősítette azt is, hogy részt fog venni a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségen Franciaországban, ahol rajta kívül jelent lesz Petro Porosenko megválasztott ukrán államfő, Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is. Ha a nyugati vezetők valamelyike a ceremónia előtt vagy után szóba fog állni Putyinnal – vagy Putyin velük -, az hónapok óta az első személyes kontaktus lesz az orosz elnök és a Nyugat között.

Bár Putyin az utóbbi időben gyakorta beszélt telefonon nyugati politikusokkal az ukrán válság kapcsán, a Reuters hírügynökség szerint személyes találkozóra legutóbb a februári szocsi téli olimpián került sor az orosz államfő és nyugati vezetők között. Obamával vagy Merkellel azonban ott sem tudott csevegni, mivel utóbbiak az orosz demokrácia helyzete miatt bojkottálták az eseményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik