Nagyvilág

Láthatóvá akar válni a NATO

A megváltozott geopolitikai helyzetben a NATO jelenleg hosszú távú intézkedéseket dolgoz ki a tagországok biztonságának erősítésére.

 

A litván fővárosban pénteken kezdődött meg mintegy 600 résztvevővel a NATO Parlamenti Közgyűlésének tavaszi ülésszaka. Ezen elsősorban az ukrajnai helyzet, Afganisztán, Grúzia euroatlanti integrációja, a transzatlanti biztonság és a kibervédelem kérdései lesznek terítéken. Megvitatjuk a kollektív védelem erősítését szolgáló intézkedéseket – mondta Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára.

Pontosítjuk védelmi terveinket, növeljük hadgyakorlataink számát, megvitatjuk szövetséges alakulatok pótlólagos telepítését – mondta, hozzátéve, hogy a NATO-nak “láthatóbbá” kell válnia a tagállamok területén. Az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség kapcsán megismételte, hogy erre vonatkozóan a szövetség egésze nem, csak a tagállamok folytathatnak kétoldalú alapon tárgyalásokat.

A NATO-nak mint szervezetnek nincsenek felszerelései. Ezekkel a szövetség tagjai rendelkeznek – húzta alá. A szállítások csak kétoldalú megállapodások alapján történhetnek az ukrán kormány és a NATO egyes tagjai között” – tette hozzá. Emlékeztetett, hogy a NATO Ukrajnával partneri kapcsolatokat ápol. Működik egy különbizottság, amely éppen most dönt arról, hogy a NATO mit tehet a partneri kötelezettségek keretei között – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik