Nagyvilág

Olajfúrótornyot foglalt a Greenpeace

A szervezet aktivistái felmásztak a Statoil norvég olajvállalat egyik északi-sarkvidéki fúrótornyára, így tiltakozván a Barents-tengeri kőolaj-kitermelés ellen.

Az aktivisták északi-sarkvidéki agresszornak nevezik a Statoilt, mert a kitermelés veszélyezteti a Norvégiához tartozó, lakatlan Medve-sziget állatvilágát, különösen a jegesmedve-populációt. Az aktivisták tiltakozó transzparenseket függesztettek ki a Transocean vállalat által működtetett olajfúróplatformra és a Greenpeace szerint felkészültek arra, hogy napokig ott maradnak.

A Statoil törvénytelennek és felelőtlennek nevezte az akciót, visszautasította a környezetvédő szervezet által megfogalmazott vádakat. A tenger Hoop nevű területe egy „földtanilag feltérképezett, alacsony légnyomású és hőmérsékletű térség (…) Nagyon valószínűtlen, hogy olajszivárgás következzen be, de ennek ellenére számos biztonsági berendezést telepítettünk, amelyekkel szükség esetén kezelhető lenne egy ilyen helyzet” – olvasható a norvég állami tulajdonú vállalat által kiadott sajtóközleményben.

A Greenpeace tagjai néhány héttel ezelőtt megpróbálták megakadályozni, hogy a Gazprom egyik hajója fedélzetén az első északi-sarkvidéki olajszállítmányt hordozta lehorgonyozzon Rotterdamban. Az Északi-sarkvidéken található a Föld még fel nem tárt kőolaj- és földgázkészletének 15-30 százaléka, a környezetvédők szerint azonban az ott működő olajipari vállalatok óriási veszélyt jelentenek a térség élővilágára, többek között a jegesmedvékre és a bálnákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik