Nagyvilág

Erdogan beszólt Európának az EP-választás után

A török kormányfő szerint a növekvő rasszizmusra világítanak rá a vasárnap zárult európai parlamenti választások eredményei.

Az EP-voksolás kimenetele alapján “jogosnak” és “helyénvalónak” mondható Törökországnak az a régóta hangoztatott aggodalma, hogy Európában egyre jellemzőbb a rasszizmus és egyre gyakoribbak a rasszista indíttatású támadások – hangsúlyozta kedden Recep Tayyip Erdogan a török televízió által közvetített beszédében, amelyet pártjának parlamenti frakciójához intézett.


Fotó: MTI/AP

Az EP-választások számos országban az euroszkeptikus és bevándorlásellenes szélsőjobboldali pártok megerősödését hozták. Utóbbi formációk közül több ellenzi, hogy a nagyrészt muszlimok lakta Törökország az unió tagja legyen.

Kinek van nagyobb szüksége kire?

A török kormányfő vélekedése szerint hazája uniós tagsága hatásos ellenszere lenne az Európában terjedő rasszizmusnak és antiszemitizmusnak. Hozzátette: “Európának nagyobb szüksége van Törökországra, mint Törökországnak az EU-ra.”

Erdogan egyúttal azt vetette az európai államok szemére, hogy ártó szándékkal – az ország gyengítése és megosztása céljából – feszültséget szítanak Törökországban. Mint mondta, jól ismert az erőszakra kész törökországi csoportok külföldi támogatása, amelyet kormánya dokumentumokkal is alá tud támasztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik