Nagyvilág

Különös helyen misézett Ferenc pápa

A szentatya szentföldi zarándoklatának harmadik, befejező napjának délutánján egyházi ügyekkel foglalkozott és misét mutatott be Jeruzsálemben.

Ferenc pápa szentföldi zarándoklatának harmadik, befejező napjának délutánján egyházi ügyekkel foglalkozott és misét mutatott be Jeruzsálemben az Utolsó Vacsora termében.

A római katolikus egyház feje útjának utolsó politikai jellegű találkozóját Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartotta, akit ebéden fogadott az óvárosi Jeruzsálemi Miasszonyunk pápai intézetben. Megbeszélésükön Netanjahu reményét fejezte ki, hogy Izrael szomszédai meghallották az antiszemitizmus ellen, a toleranciáért elhangzott pápai mondatokat.

„Ha véget érne a terror, nem lenne szükségünk a biztonsági kerítésre. Ha szomszédaink elfogadnák a zsidó nép államhoz való jogát, béke lenne legalábbis a világnak ezen a részén”, mondta az izraeli kormányfő az izraeli oldal véleményét ismertetve a pápának, megpróbálva ellensúlyozni annak előző nap a Palesztin Hatóság területén Betlehemben, a nyolc méter magas biztonsági fal tövében szerzett személyes tapasztalatait.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy az Izraelben élő keresztények száma az ország 1948-as megalapítása óta megnégyszereződött, miközben Betlehem elvesztette ötven évvel ezelőtt még jellemző keresztény többségét. Jelenleg a Jézus szülőhelyén élők mindössze tizenöt százaléka keresztény.

(A keresztény-izraeli kapcsolatok egyik szakértője szerint a keresztény lakosság növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy Izrael Kelet-Jeruzsálem 1967-es elfoglalásakor beolvasztott polgárai közé mintegy tízezer ottani keresztényt, valamint a volt Szovjetunióból a kilencvenes években mintegy harmincezer keresztény vándorolt be az országba.)
Ebéd után az egyházfő ismét találkozott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkával, majd a óváros mellett Olajfák hegyén lévő Gecsemáné kertben több száz pappal és papnövendékkel fogadta harangzúgással.

Helytállásra szólította fel a térség keresztényeit

A kert matuzsálem olajfáinál felépített hatalmas Népek Templomában térden állva imádkozott, majd felállva arról szólt, hogy Jézus ezen a helyen járt. „Rettegünk annak megközelítésétől, amit Jézus megélt abban az órában” – mondta a katolikus egyházfő híveit a keresztre feszítésre emlékeztetve. Később a keresztényeket arra ösztönözte, hogy ne meneküljenek a cselekvés elől, mint azok, akik cserbenhagyták Jézust. Beszédében helytállásra szólította fel a térség keresztényeit a nehézségekkel szemben.

A pápa a templomból kilépve elültetett egy olajfát, akárcsak VI. Pál pápa 1964-ben, majd az óváros oldalán lévő Sion-hegyre látogatott. Az egyházfő az Utolsó Vacsora termében – ahol a hagyomány szerint Jézus az utolsó vacsorát tartotta – misét mutatott be a jelen lévő egyházi vezetők előtt.
Ennek az épületnek igen kényes a helyzete, mert földszintjén a zsidó hagyomány szerint Dávid király sírja található, míg emelete a keresztények egyik legszentebb helye.

Izraeli ultraortodox szélsőségesek tiltakoztak a pápai látogatás ellen, ezért Ferenc pápa látogatása előtt közülük sokakat bírósági végzéssel tartottak távol az épülettől, másokat pedig őrizetbe vettek, hogy ne zavarhassák meg a történelmi zarándoklatot.

Ferenc pápa a mise végeztével a Tel- Aviv melletti Ben Gurion repülőtérre utazott, ahol Simon Peresz államelnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök, valamint állami és vallási vezetők búcsúztatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik