Nagyvilág

Temetésre ment, mikor lelőtték

Két ember halt meg a rendőrök és tüntetők közötti összecsapásban. Az egyik áldozat úgy halt meg, hogy részt sem vett az utcai megmozduláson.

A kormányellenes tüntetés során, a biztonsági erők beavatkozása közben, egy mecset bejáratánál halálos találat ért a fején egy 30 éves férfit, Ugur Kurtot, aki éppen egyik rokona temetésén vett részt – közölte a török nagyváros kormányzója. A demonstrációt részben a somai bányaszerencsétlenség miatti tiltakozásul, valamint a 15 évesen elhunyt és Okmeydaniban eltemetett Berkin Elvan emlékére tartották, akit a tavaly nyári kormányellenes demonstrációk során súlyosan megsebesített egy könnygázgránát. A fiú kómába esett és kilenc hónappal később a kórházban meghalt.

Kurt halálának hírére csütörtök este újabb megmozdulásokat tartottak Isztambulban. A rendőrséggel való éjszakai összecsapások közben többen, köztük rendőrök is megsebesültek. Az egyik sebesült, akit eltalált egy házi készítésű gránát, pénteken meghalt, kilétét még nem fedték fel. Az isztambuli kormányzónak az újabb halálesetről tett bejelentését követően pénteken ismét zavargások voltak az Okmeydani negyedben, de azok egyelőre nem terjedtek át más városrészekre, így a tavalyi kormányellenes megmozdulások epicentrumának számító Taksim térre sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik