Nagyvilág

Halálra ítélték a híres milliárdost

Bűnösnek mondták ki Liu Hant az utóbbi idők egyik legnagyobb kínai maffiaperében.

A férfit bűnösnek mondták ki gyilkosságban való bűnrészességben, pénzügyi bűncselekményekben, kaszinók működtetésében és illegális fegyverkereskedelemben – írja az MTI.

Az első fokú ítéletet a közép-kínai Hupej tartomány Hszianning városi középfokú bíróságán hirdették ki. Az összesen 36 vádlottat felsorakoztató, hét ügyben tartott tárgyalássorozat több mint egy hónapja zárult le,

A 48 éves Liu testvére Liu Vej szintén a legsúlyosabb büntetést kapta. A banda többi tagját 11 évtől életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Liu Han tagadta, hogy a csoport vezetője lett volna, hogy gyilkosságban vett volna részt, illetve hogy illegálisan fegyvert viselt, vagy azzal kereskedett volna.

9 gyilkosság 1560 milliárdért

Az ítélet indoklása szerint a bűnszövetkezet tagjai embereket tartottak illegálisan fogva, zsarolásokban vettek részt, az árverési liciteken összejátszottak, banki hitelekkel csaltak. Liu és társai a bűncselekményekből összesen csaknem 1560 milliárd forintnak megfelelő összeghez jutottak, s összesen kilenc gyilkosságért kell felelniük.

A per kezdőnapjára az ország különböző részeiből, így Pekingből, Szecsuanból, Hupejből és Kuangtungból több mint 150 párthivatalnok, vezető érkezett Hszianning városába, hogy a tárgyalóteremben tanúja legyen a meghallgatásnak. Megfigyelők tudni vélték, hogy a sajtó élénk érdeklődése mellett tárgyalt ügy, illetve maga a szecsuani Liu Han kapcsolatba hozható a kínai belbiztonság közelmúltig leghatalmasabb vezetőjével, a korrupciós vizsgálat alatt álló Csou Jung-kang családjával.

Liu korábban alapítója és elnöke volt az 1997-ben létrehozott legnagyobb szecsuani magántulajdonú vállalatbirodalomnak, a Hanlongnak, amely – honlapja szerint – elsősorban infrastrukturális beruházásokban érdekelt az autópályáktól a vízerőművekig, s több mint 12 ezer embert foglalkoztat.

Egy héten belül ez volt a második maffiaper, amelyben ítéletet hirdettek Kínában. Az amerikai állampolgárságú Vincent Vu (Hu Wej-hszing) 20 év börtönt kapott Kantonban. Az 56 éves férfire, akinek komoly üzleti érdekeltségei voltak a gyümölcskereskedelemben és az ingatlanfejlesztésben, gyújtogatást, kaszinóüzemeltetést és lőszergyártást is rábizonyítottak. Megállapították, hogy bűnszövetkezetét vállalatával fedezte.

A baofahuk világa

Tudja, hogy van kínaiul az újgazdag? Baofahu (暴发户, ejtsd: báó fá hú)), szó szerint „hirtelen meggazdagodott”.

És hogy él egy baofahu? Imád nagy, lehetőleg négyajtós autókat venni, lehetőleg sofőrrel, mert ez a gazdagság szimbóluma. Szereti az aranyat, lehetőleg 24 karátosat, mert a közelmúlt háborúskodásai miatt óvatosságból szereti kézzel fogható tárgyakban tárolni a gazdagságát.

Szeretnek Barbie babát venni… A jómódú, egyke huszonéves nőknek a szüleik fizetik az összes költségüket, a fizetésüket pedig mi másra is költenék, mint Barbie-ra! Sanghajban nyílt meg a világ legnagyobb vonatkozó áruháza.

Még úgy is, hogy az elefántcsont importja 1989-től tiltott, Kína a legnagyobb vásárlója a tiltott gyümölcsnek, azaz csontnak. 2008-ban 62 tonnát vásárolt 12 cég, ezek is az újgazdagokhoz vándorolnak faragott formában – Kínában 7000 éves múltra tekint vissza az elefántcsont-faragás.

A vesebajtól a vágyfokozásig jó, ezért veszik, mint a cukrot: ez a szárított tengeri csikó. Évente 250 tonnára lenne igény (egy szárított csikó pár grammot nyom…), de ebből csak 10-20 érkezik hazai vizekről, a többi import.

A luxustermékek piacán a következő termékek a legkedveltebbek a kínai újgazdagok körében: 1. LV, 2. Apple, 3. Hermes, 4. Chanel, 5, Cartier, 6, Gucci, 7. Montblanc, 8. Dior, 9. Burberry, 10. Chateau Lafite Rothschild, 11.Armani, 12 Prada, 13.Moutai, 14. Tiffany, 15. Longines.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik