Nagyvilág

Dübörög a pandadiplomácia

Némi késéssel ugyan, de megérkezett Kínából a Kuala Limpur-i állatkertbe az a két óriáspanda, akik néhány évet vendégeskednek Malajziában. Jó dolguk lesz.

Kínai óriáspanda pár érkezett Malajziába a két ország közötti diplomáciai kapcsolat fennállásának 40. évfordulója alkalmából: az állatok tíz évig fognak vendégeskedni a délkelet-ázsiai országban.

Egy hónapot késtek

A Fuva nevű hím és a Fengji nevű nőstény helyi idő szerint szerda reggel érkezett meg a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtérre a Malaysian Airlines egyik teherszállító járatával. Az óriáspandák a Kuala Lumpurban lévő nemzeti állatkertben találnak otthonra, ahol speciális, légkondicionálóval is ellátott részleget alakítottak ki számukra.

Az állatok a tervezettnél egy hónappal később érkeztek, mivel Kína elhalasztotta útjukat a malajziai légitársaság 370-es járatának szerencsétlensége miatt. A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó, eltűnt járat utasainak többsége kínai volt.

Az óriáspanda párt a természeti erőforrásokért és környezeti ügyekért felelős miniszter, G. Palanivel, valamint a malajziai kínai nagykövet, Huang Hujkang köszöntötte. Huang szerint az óriáspandák érkezése az olyan területeken fogja előmozdítani az együttműködést, mint az erdészet és a biodiverzitás megőrzésére irányuló törekvések.

Visszatérnek Kínába

Az óriáspandák a világ egyik legveszélyeztetettebb állatai, körülbelül 1600 példány él közülük vadon, leginkább Szecsuan bambuszerdeiben. Több mint 300-an élnek fogságban. A kínai “pandadiplomácia” keretében több mint 40 állat vendégeskedik 12 ország 17 állatkertjében. Az egyedül Kínában honos ritka, védett állatok kölcsönbe adásának egyik feltétele, hogy az idegenben született bocsok majdan visszatérnek Kínába.

A Kínai Népköztársaság az 1950-es évek végén kezdte intenzívebbé tenni “pandadiplomáciáját”, 1958 és 1982 között 23 állatot ajándékozott kilenc különböző országnak. Richard Nixon 1972-es történelmi vizitje után Mao Ce-tung néhai államelnök egy pandapárt ajándékozott az amerikai elnöknek, aki két pézsmatulokkal viszonozta a gesztust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik