Nagyvilág

Fellángoltak a harcok Ukrajnában

Tizenhét katona vesztette életét csütörtökön az oroszbarát szeparatisták támadásaiban, s legalább harminchat sebesült katona került kórházba.

Az ukrán egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint 16 katona a kelet-ukrajnai Volnovaha (Donyeck megye) közelében, egy pedig Luhanszk megyében vesztette életét.

20 halott is lehet

Előzőleg Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő, házelnök arról számolt be, hogy oroszbarát szeparatisták tizenhárom katonát öltek meg a kelet-ukrajnai Volnovaha közelében.

A Donyeck megyei szakadárok sajtószolgálata úgy tudja, hogy húsz halottja és több mint negyven sebesültje van az összecsapásoknak.

A Luhanszk megyében található Rubizsne közelében a Kijev által terroristáknak nevezett szakadárok tüzet nyitottak egy katonai konvojra, egy ukrán katona meghalt, kettő pedig megsebesült.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy tizenegy holttestet látott a Donyeck megyei Blahodatne településen található katonai ellenőrzőpontnál. A jelentés szerint a harcok helyszínén kiégett katonai járművek, köztük páncélozott szállító harcjárművek voltak láthatóak.

A legvéresebb nap

A harcok Szlovjanszk környékén is folytatódtak csütörtökön, a kormányerők állásai felől kilőtt tüzérségi lövedékek több épületet súlyosan megrongáltak a város peremén fekvő egyik negyedben. A támadást követően mintegy száz helyi lakos demonstrált a kijevi kormány ellen azt követelve, hogy a hadsereg hagyjon fel az offenzívával és vonuljon ki a térségből.

Április eleje óta ez volt a legvéresebb nap a biztonsági erők számára.

A Luhanszk és Donyeck megyei támadásokat három nappal az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú, előre hozott elnökválasztás előtt hajtották végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik