Nagyvilág

A NATO szerint nem jelentős az orosz csapatok visszavonása

Az európai főparancsnok szerint csak csekély mértékű mozgás érzékelhető az ukrán határ közelében, és ugyanúgy le tudnák rohanni Kelet-Ukrajnát.

A változás egyelőre nem számottevő, és az ukrán határ közelében tartózkodó orosz erők még most is végre tudnák hajtani ugyanazokat a műveleteket, amelyeket az előző napon vagy az előző héten végre tudtak volna hajtani – mondta Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka, az atlanti szövetséghez tartozó országok vezérkari főnökeinek tanácskozása után tartott csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatón.

Továbbra is robusztus az orosz erő

Orosz részről az elmúlt időszakban már többször bejelentették az ukrán határtérségben összevont csapatok visszavonását, de mindeddig ennek semmi valós jelét nem tapasztalta a NATO. Most – tette hozzá a tábornok – bizonyos katonai szállító járművek mozgása figyelhető meg.

Philip Breedlove szerint az Ukrajna közelében állomásozó orosz erő továbbra is “robusztus”, és jelentős katonai képességgel rendelkezik. Újságírói kérdésre azt mondta: csak azt lehetne megnyugtató fejleménynek tekinteni, ha az orosz katonákat – a haditechnikai felszereléssel együtt – teljes mértékben visszavonnák az állandó körletekbe, ahonnan gyakorlatozás címén vezényelték ki őket. A NATO – tette hozzá a főparancsnok – a feszültség enyhítésének irányába mutató lépéseket vár Oroszországtól.

Gyakorlatozni mennek, vagy…

Korábbi NATO-becslések szerint Oroszország mintegy 40 ezer katonát vont össze Ukrajna keleti, illetve délkeleti határai mentén. Egy nevének mellőzését kérő forrás az MTI-nek azt mondta, hogy az oroszok nagyon rövid idő leforgása alatt mintegy 70 ezer embert mozgattak meg, és hogy az erőknek a határtól való néhány tucat kilométeres visszavonása még a legkevésbé sem jelenti a fenyegetés elmúltát.

Breedlove a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a NATO-nak át kell tekintenie, a legmegfelelőbb módon használja-e fel a szövetség a maga katonai képességeit akkor, amikor a korábbinál sokkal bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb helyzetekre kell reagálnia. Az a probléma – jelezte a NATO-főparancsnok -, hogy az oroszok időnként elindulnak úgymond gyakorlatozni, de ma már senki nem lehet biztos abban, hogy a katonai mozgás megmarad-e a gyakorlatozás szintjén, vagy pedig más ország határát is átlépik-e az orosz katonák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik