Nagyvilág

Tüzérségi fegyverek voltak az Ukrajnában elfogott „újságíróknál”

Az a tény, hogy a csomagtartójukban tüzérségi fegyverek voltak „természetesen kétségeket ébreszt abban, hogy valóban újságírók-e" – mondta az amerikai külügyi szóvivő.

Jennifer Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat több olyan embert tart őrizetben, aki a szakadár “donyecki népköztársaság” szerveitől kapott újságírói akkreditációt.

Oleg Szigyakint és Marat Szajcsenkót, a Life News orosz hírportál két újságíróját vasárnap este fogták el a kelet-ukrajnai Kramatorszk közelében. A kijevi védelmi tárca tájékoztatása szerint az katonák Kramatorszk közelében elfogtak egy terrorcsoportot, amely éppen arra készült, hogy mozgatható tüzérségi rakétákkal lője a városi repülőteret, és velük volt a két újságíró, aki mindezt filmezte.

Marina Osztapenko, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szóvivője közölte, hogy a kihallgatáson mindketten elismerték, azért érkeztek Ukrajnába, hogy kísérjék a terroristákat, és filmezzék az ukrán katonák elleni támadásaikat. Kijev szerint ezért a két újságíró gyakorlatilag a terrorcsoport tagja – jelentette az UNIAN hírügynökség.

Az orosz külügyminiszter vasárnap követelte a két újságíró azonnali elengedését, hétfőn pedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez fordult ez ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik