Tudomány

Tilalommal lepte meg Kína a Microsoftot

Két évvel azután, hogy a Microsoft vezetői bemutatták a Windows 8-at Kínában, a kormány betiltotta az operációs rendszert az állami számítógépeken.

A hivatalos közlés szerint a betiltás csupán energiahatékonysági döntés volt Kína részéről, azonban mindenki tudja, hogy a fő problémájuk az, hogy véget ért az XP támogatása. Ez ugye azt jelenti, hogy megszűnik a szupport, az XP nem kap ezentúl havi frissítéseket, így az esetlegesen feltárt biztonsági réseket rosszindulatú hackerek vagy vírusok ki tudják használni. A kínai kormány legtöbb gépén (90 százalék) Windows XP fut, csakúgy mint a lakossági gépeken (ezeken nincs tiltás), ahol 70 százalék körüli az XP-vel rendelkezők aránya. A kínai kormány nyilvánvalóan nem hagyhatja figyelmen kívül a kockázatokat ez tiszta sor, csak azt nem értjük, hogy ezt miért tartja cikinek beismerni.

Nem ez az első alkalom, hogy Microsoft kihívásokkal néz szembe Kínában, a cég folamatosan küzd a hamis szoftverek ellen, becslésük szerint a kínai PC-k 90 %-án illegális szoftvermásolatok futnak. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Kína csak tavaly nyáron oldotta fel a 2000-ben hozott konzoltilalmat, mindaddig esélye sem volt az Xboxnak arra (a többi gyártónak és konzolnak sem), hogy elterjedjen az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik