Nagyvilág

A magyar James Bondról ír a BBC

Az EP-választások előtt kémügy tépázza a Jobbikot, James Bond után itt van nekünk Béla Bond.

A BBC blogján ír a magyar kémügyről Nick Thorpe, a lap közép-európai tudósítója. Az írás emlékeztet arra, hogy a Jobbik az országgyűlési választásokon listán 20 százaléknál is többet szerzett és az EP-választások előtt arra is van esély, hogy az MSZP-t megelőzve a második legerősebb párt legyen.

A Magyarországról hosszú évek óta tudósító Thorpe felidézi, hogy Kovácsot zárt ajtók mögött hallgatta meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, Martin Shulz EP-elnök irodája pedig annyit mondott az ügyről, ha Kovács újra mandátumot szerez, a mentelmi jogának felfüggesztéséről majd az újonnan összeülő Parlament dönt Brüsszelben.

„Soha nem voltam semmilyen titkosszolgálatnak sem a tagja, se Magyarországon, se külföldön” – idézi a lap Kovácsot, aki tagadja a vádakat és pártja is kiáll mellette.

Rövid Kovács-életút után (Moszkvában tanult a kilencvenes évek közepén, csak 2003-ban tért haza Magyarországra, először 2008-ban utazott Vonával Oroszországba) Thorpe megjegyzi: „a Fideszhez hasonlóan a Jobbik is erősen támogatja, hogy az új paksi reaktorokat az oroszok építsék.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik