Nagyvilág

50 embert öltek meg pancsolt szesszel, életfogytiglant kaptak

A csehországi metilalkohol-mérgezési ügy két főszereplőjét életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte szerdán a zlíni regionális bíróság.

Tomás Krepela és a szlovák állampolgárságú Rudolf Fian a zlíni bíróság szerint azzal, hogy mérgező anyagot kevertek az alkoholos italokba, s azokat áruba bocsátották, tudatosan veszélyeztették az emberek életét. További nyolc vádlottat a zlíni bíróság bűncselekményben való részesség miatt nyolctól 21 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtott. Az ítélet még nem jogerős. Több elítélt azonnal fellebbezett.

A nagy érdeklődéssel kísért perben összesen 31 ember ellen emeltek hivatalosan vádat. A Zlínben lezajlott perben közülük 10 állt bíróság elé, köztük azok, akiket a hatóságok a legfőbb felelősöknek tartanak. A többiekkel szemben másutt és később folytatják le az eljárást.

A metilalkohol-botrány 2012 szeptemberében robbant ki Csehországban, miután a piacra került hamisított, pancsolt alkohol fogyasztása következtében emberek haltak meg. A halálesetek száma eddig már meghaladta az ötvenet.

Háborús konfliktushoz hasonló következmények

“Olyan esetről van szó, amelynek egész Cseh Köztársaságra nézve végzetes következményei lettek. Ilyen nagyszámú halálesetet egyetlen bűncselekmény következtében én nem ismerek, s úgy vélem, hogy ilyen szörnyű következményekkel járó eset a bíróságok történetében is szinte ismeretlen” – jelentette ki Radomír Koudelka, a bírói testület elnöke.

Leszögezte: a bíróság bizonyítékok alapján döntött, s tekintettel a szörnyű következményekre az ítéletet nem lehet rendkívülinek minősíteni. A szigorú büntetés célja az is, hogy a jövőben mindenkit elrettentsen hasonló cselekedetektől.

Jan Sladky dél-morvaországi államügyész januárban úgy fogalmazott, hogy a metilalkohol-mérgezési ügy következményei egy helyi háborús konfliktuséhoz hasonlíthatóak.

Szakértői vélemények szerint ha az összes lefoglalt metilalkohol – több mint 10 ezer liter – forgalomba és elfogyasztásra került volna, az áldozatok száma elérhette volna a 158 ezret is.

Az életfogytiglani szabadságvesztés Csehországban a legmagasabb kiszabható büntetés. Az országos börtönfelügyelet szerint a tavalyi év végén a cseh börtönökben összesen 46 életfogytiglanra ítélt személy volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik