Nagyvilág

Újra ölt a mérgezett cseh szesz

Cseh szesz bolt (csehország, szesz, bolt, )
Cseh szesz bolt (csehország, szesz, bolt, )

Huszonnyolcra emelkedett a metil-alkohol-mérgezés áldozatainak száma Csehországban - jelentette kedden a cseh közszolgálati hírtelevízió.

A laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy a múlt csütörtökön a Borsice u Blatnice településen halva talált férfi a metil-alkohol áldozata. A házban több üveg tömény szeszt találtak, de azt egyelőre nem tudják, honnan jutott az italhoz – számolt be a helyi rendőrség szóvivője.

“Ez az eset is azt bizonyítja, hogy továbbra is komolyan kell venni azt a figyelmeztetést, hogy senki se igyon ellenőrizetlen forrásból származó alkoholt” – mondta Jana Macalíková.

A 28 áldozat mellett továbbra is többtucatnyi személyt kezelnek metil-alkohol-mérgezéssel a csehországi kórházakban. Az orvosok szerint többen közülük tartós egészségkárosodást szenvedtek. Van, aki már el is veszítette szeme világát.

A cseh hatóságok az utóbbi napokban ismételten felhívják a lakosság figyelmét: bár a mérgező anyagok gyártóit sikerült letartóztatni, az országban továbbra is még mintegy 15 ezer liter mérgezett szeszes ital van forgalomban. Az óvatosság ezért elengedhetetlen.

Büntetőeljárás két személy ellen folyik az ügyben, s amennyiben a bíróság megalapozottnak találja a vádat, akár 20 év szabadságvesztést vagy életfogytiglant is kaphatnak. A rendőrség több alkoholforgalmazó ellen is eljárást indított, akik szintén büntetéssel számolhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik