Nagyvilág

Putyin visszarendelte az orosz csapatokat

Az orosz elnök hétfőn arra utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy vezényelje vissza állandó körleteikbe az Ukrajnával szomszédos megyékben állomásozó orosz csapatokat.

A Vlagyimir Putyin sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint a Rosztovi, Belgorodi és Brjanszki megyékben befejeződtek a “tervszerű tavaszi gyakorlatok”, ezért az ezekben részt vevő csapatokat állandó körleteikbe vezénylik, és az azokhoz közeli gyakorlóterepeken folytatják harci felkészülésüket.

Nem világos, hogy az intézkedés azt jelenti-e, hogy csökkenni fog az ukrán határ közelében állomásozó orosz alakulatok létszáma, amelyet a NATO mintegy 40 ezerre becsül. Putyin május 7-én már bejelentette, hogy a csapatokat visszavonták, de a NATO és az Egyesült Államok – közlésük szerint – semmi jelét nem tapasztalták a csapatcsökkentésnek.

“Állítsák le a büntető hadjáratot”

A Kreml sajtószolgálata szerint Vlagyimir Putyin üdvözölte az első kapcsolatfelvételt a kijevi vezetés és a föderalizáció hívei között, aminek célja, hogy közvetlen párbeszéd kezdődjön a konfliktusban érdekelt összes fél között. Egyúttal felszólította Ukrajnát a Kreml által “büntető hadjáratnak” nevezett kelet-ukrajnai hadművelet azonnali leállítására, a csapatok visszavonására és a problémák kizárólag békés úton történő rendezésére.

Az ENSZ adatai szerint csaknem 130 ember – katonák, szakadárok, civilek – veszítette életét eddig erőszak következtében az április 13-án kezdődött ukrán “terroristaellenes hadművelet” során.

Az első, eredménytelenül végződő szerdai kijevi kerekasztal-tárgyalások után szombaton a kelet-ukrajnai Harkivban találkoztak a kormány kulcsminiszterei, két volt ukrán államfő, parlamenti képviselők és egyházi méltóságok. Az első fordulóhoz hasonlóan a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ezúttal sem kaptak meghívást, és Arszenyij Jacenyuk ukrán elnök még aznap elutasította Ukrajna föderalizációját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik