Nagyvilág

Kamu, hogy amerikai ügynököket öltek meg Ukrajnában

Az amerikai kormányzat vasárnap ismét cáfolta azokat a közléseket, amelyek szerint CIA- és FBI-munkatársak estek volna el az ukrán haderő Kelet-Ukrajnában folytatott műveleteiben.

“Ezek az állítások merő koholmányok” – válaszolta az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség kérdésére Caitlin Hayden, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. A CIA hivatalos képviselője kérdésükre szintén azt válaszolta: “az oroszbarát aktivisták azon állításai, miszerint megölték volna az embereinket, nem felelnek meg a valóságnak, s azokat nyilvánvaló propaganda céllal terjesztik.”

A két amerikai titkosszolgálat, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) ügynökeinek az ukrán fegyveres erők és “donyecki népköztársaság” fegyveres összecsapásaiban elszenvedett veszteségeiről Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk “népi polgármestere” beszélt egy szombati sajtótájékoztatón.

Több tucat amerikairól beszélnek a szakadárok

Ponomarjov azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők – amelyeket “a fasiszta kijevi büntetőjunta” erőiként emlegetett – nagy veszteségeket szenvedtek a terrorellenes művelet során: május 2-tól 12-ig 650 emberük esett el, sebesült meg vagy került fogságba.

A szakadár szlovjanszki vezető emellett kijelentette, hogy a kijevi kormányerők oldalán külföldiek is harcolnak, köztük: a Bartlomiej Sienkiewicz jelenlegi lengyel belügyminiszter által néhány éve létrehozott ASBS Othago katonai vállalat hat embere, az amerikai Greystone védelmi cég 14 fegyverese, illetve az ugyancsak amerikai Academi (korábbi Blackwater) vállalat 50 tagja. Ponomarjov szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) együttvéve 25 embert “veszített”, közülük tizenhárman meghaltak.

A washingtoni Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium többször visszautasította már korábban, hogy amerikai zsoldosok vennének részt az ukrajnai eseményekben, ahogy a hírbe hozott amerikai védelmi társaságok is cáfolták, hogy embereiket Ukrajnába küldték volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik