Nagyvilág

Kenőpénzzel próbálják megúszni a sorkatonaságot Ukrajnában

Kétezer-ötszáz sorköteles fiatalt és tartalékos tisztet hívnak be Kárpátaljáról az ukrán hadseregbe az idei tavaszi sorozáson, május és július között – írta szombati számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.

Az újság a járási hadkiegészítő parancsnokok és sorozóbizottságok vezetőinek pénteki ungvári tanácskozásáról közölt beszámolójában idézte Ivan Vaszilcjun ezredest, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnokát, aki bejelentette, hogy a kijevi kormány tervei szerint a sorkatonai állományt rövid időn belül 25 ezerről 250 ezer főre növelik. A behívás a 18-25 év közötti férfiakra és azokra a 35 év alatti tartalékos tisztekre vonatkozik, akik egyetemi tanulmányaik során katonai képzésben is részesültek, és tiszti rangfokozatot kaptak.

A lap értesülése szerint Kárpátalján 46 346 sorköteles fiatalt tartanak nyilván, közülük több mint hétezernek kézbesítettek sorozásra szóló behívót, és négyezren már átestek az egészségügyi vizsgálaton. Az idei tavaszi sorozás keretében a megyéből 2500 személyt fognak behívni a hadseregbe – olvasható a cikkben, amely szerint a tavaly őszi behívás során 330 kárpátaljai sorköteles vonult be katonának.

Az újság szerint a hadkiegészítő parancsnokságokon ismét felütötte fejét a korrupció, a szerkesztőséget ugyanis beregszászi járási olvasók arról tájékoztatták, hogy 1200-1500 dollár kenőpénzért elkerülhető a hadseregbe történő behívás. A korábbi években egyébként behívási idényenként 250-300 dollár csúszópénz lefizetésével lehetett felmentést szerezni a behívás alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik