Nagyvilág

Több tucat áldozata van a boszniai ítéletidőnek

Meg nem erősített hírek szerint vasárnapra harmincra nőtt a halálos áldozatok száma Bosznia-Hercegovinában, ahol a lakosság több mint egynegyede él az árvíz sújtotta területeken.

A napok óta tartó esőzés, az áradások és a földcsuszamlások Bosznia-Hercegovinában mintegy 1,2 millió embert érintenek közvetlenül, ennyien élnek a leginkább veszélyeztetett területeken. Az országban több ezer embernek kellett elhagynia otthonát a víz miatt, több száz család pedig otthon nélkül maradt, miután a földcsuszamlások elsodorták házukat. A hegyvidéki területeken szinte egész falvak kerültek föld alá.

Videó – így pusztít el egy hidat az áradat

Aknáktól is félhetnek

A csuszamlások miatt megnőtt az aknaveszély is, ugyanis egész aknamezőket mozdíthatott el a víz – közölték a boszniai hatóságok, ezért fokozott figyelemre szólították fel a lakosságot az érintett területeken. (A 90-es években, a boszniai polgárháború idején a szembenálló felek mintegy egymillió taposóaknát telepítettek, s bár azóta nagy erőfeszítéseket tettek ezek eltávolítására, mintegy 120 ezer ilyen robbanóeszköz még mindig a földben van.)

Észak-Boszniában, ahol már visszahúzódott a Bosna folyó, megkezdték a károk felmérését és a takarítást. Ott a legjobban Maglajt sújtotta az árvíz, a települést teljesen elvágta a külvilágtól. A közlekedés és az áramellátás helyreállítása is megkezdődött.

Víz alatt az ország harmada

Voltak olyan települések, amelyeket csak csónakkal és helikopterrel lehetett megközelíteni. A sajtóbeszámolók és a légi felvételek bizonysága szerint az ország egyharmada még mindig víz alatt van.

Jelenleg a Száva folyó áradása okozza a legnagyobb problémát, szombaton Bijeljinán mintegy 10 ezer embert menekítettek ki a megáradt folyó miatt.

A hatóságok “katasztrofálisnak” nevezték a helyzetet, az országban három nap alatt három hónap csapadékmennyiségének megfelelő eső esett, amire legalább 120 éve nem volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik