Nagyvilág

Közel nyolcvan halott Bengáziban

Két napja dúlnak a harcok Líbia második legnagyobb városában.

Hetvenkilenc halottja és 141 sebesültje van a Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban második napja tartó harcoknak – közölte szombat este a líbiai egészségügyi minisztérium.

Az összecsapások péntek reggel kezdődtek, miután Halifa Haftar nyugalmazott tábornok, aki tevékenyen szereplője volt a Kadhafi-uralom elleni három évvel ezelőtti népfelkelésnek, bejelentette, hogy a hozzá hű katonák megtisztítják Bengázít a “terrorista csoportoktól”. A harcokban helikoptereket és harci repülőgépeket is bevetettek – írja az MTI.

Puccs vagy nem puccs?

Núri Abu Ali Száhmin, az államfői teendőket ellátó parlamenti elnök szerint Tripoli törvénybe ütközőnek és államcsínynek tartja Haftar fellépését. Kijelentette, hogy az igazságszolgáltatás elé állítanak mindenkit, aki részt vesz benne.

Haftar azonban elutasítja Száhmin vádjait, szerinte nem puccs zajlik Bengáziban, és nem hatalomátvétel a célja a katonai műveletnek, hanem a terrorizmus felszámolása. A nyugalmazott vezérőrnagy fogadkozott, hogy katonái addig folytatják a harcot, amíg meg nem tisztítják a várost a terroristáktól.

A Kadhafi-rendszer megdöntése óta az országban kaotikus viszonyok uralkodnak, és sem az ingatag kormány, sem a hadsereg nem képes lefegyverezni az országszerte aktív fegyveres alakulatokat. Egyes vélemények szerint Haftar fel tudná számolni a szélsőséges csoportokat, és szembehelyezkedni az iszlamisták befolyása alatt álló átmeneti hatalommal. Megfigyelők szerint bengázi offenzívája akár előjátéka lehet egy katonai puccsnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik