Nagyvilág

Újabb emberrablás volt Líbiában

Elraboltak egy tunéziai diplomatát Líbia fővárosában, Tripoliban - közölték csütörtökön biztonsági források; az incidens mindössze két nappal azután történt, hogy ismeretlenek ugyanott elragadták Jordánia Líbiába akkreditált nagykövetét.

Egy tunéziai forrás megerősítette Al-Arusszi Al-Fatnasszi elrablását, a tripoli rendőrség illetékese pedig hozzátette, hogy a diplomata a város egyik központi tere közelében, a tunéziai nagykövetségtől nem messze tűnt el. Támadói ismeretlenek.
A líbiai külügyminisztérium szóvivője annyit mondott, hogy a külügyi tárca vizsgálja a történteket.

Nem ez az első eset, hogy a tunéziai diplomácia munkatársát elrabolják Tripoliban. Március 21-én ismeretlenek hurcolták el a tunéziai nagykövetség egy másik munkatársát, akinek sorsáról azóta sem tudni.

Kedden a jordániai nagykövetet rabolták el Tripoliban: gépkocsiját álarcos fegyveresek állították meg. A sofőrre rálőttek, de túlélte a támadást. Egy jordániai külügyi illetékes szerint Favváz al-Itán nagykövet éppen távozott a házából, amikor megtámadták.

Az emberrablások Moammer Kadhafi rezsimjének 2011-es megbuktatása óta megszaporodtak Líbiában, az áldozatok gyakran külföldi vezetők. Idén már öt egyiptomi diplomatát, egy tunéziai tisztviselőt és egy dél-koreai kereskedelmi vezetőt raboltak el.

Az erőszakos cselekmények száma is emelkedik. Decemberben egy amerikai tanárt lőttek le Bengáziban, januárban pedig egy új-zélandi nőt lőttek agyon egy nyugat-líbiai strandon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik