Nagyvilág

Riasztó a helyzet Ukrajnában

Az oroszbarát erők embereket rabolnak el, kínoznak meg és gyilkolnak – derül ki az ENSZ jelentéséből. Az oroszok szerint kettős mércét alkalmaz a dokumentum.

Riasztó mértékben romlott az emberi jogi helyzet Ukrajna keleti részén, ahol egy kormányellenes zendülés van folyamatban, illetve az Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten a tatár kisebbséget illetően – állapította meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken, Kijevben nyilvánosságra hozott jelentésében.

Elsősorban az ukrán kormánnyal szembenálló, jól szervezett, alaposan felfegyverzett oroszbarát erők követnek el súlyos jogsértéseket, gyilkosságokat, kínzásokat, emberrablásokat, bántalmazásokat – hangsúlyozta a jelentésben Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. A támadásoknak ukrán és külföldi újságírók is áldozatául esnek. Közülük több tucatot ért fenyegetés, többeket átmenetileg elraboltak vagy illegálisan fogva tartottak.

Moszkva hiányolja az objektivitást

Az orosz külügyminisztérium szerint az objektivitás teljes hiányáról tanúskodik az ENSZ jelentése. A dokumentum kettős mércét alkalmaz, kirívó ellentmondások vannak benne, és politikai megrendelésre készült a kijevi kormány tisztára mosása céljából – hangoztatja a moszkvai külügyi nyilatkozat.

Az orosz reagálás szerint a jelentés gyakorlatilag igazolja a kijevi kormány Délkelet-Ukrajnában indított “megtorló hadjáratát”, hallgat a hadművelet békés civil áldozatairól, és az elkövetett jogsértésekért az oroszbarát erőkre igyekszik hárítani a felelősséget.

A jelentés készítői figyelmen kívül hagyták, hogy Ukrajna elzárta a Krím félsziget vízellátását, és egész sor emberi jogsértést követett el – hangsúlyozta az orosz külügyminisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik