Nagyvilág

Orosz médiakillerek vadásznak magyarokra

Egy oroszországi „médiakillerekből” álló különítmény megjelenésére lehet számítani a megye magyarok lakta vidékein, akik a helyi autonómia-törekvéseket firtatják.

Ukrán Sajtóinformációk szerint provokatív kérdéseket feltevő orosz újságírók dolgoznak Kárpátalja magyarlakta járásaiban. Több olvasó jelezte, hogy az oroszországi tévécsatornák képviselői a megye azon régióiban, ahol egy tömbben élnek a magyarok „a széleskörű magyar autonómia megadásának szükségességéről forgatnak riportokat”. Az oroszországi sajtó képviselői előbb hivatalos személyek, közigazgatási és önkormányzati képviselők meginterjúvolásával próbálkoztak, ám miután kategorikus elutasításban részesültek, most személyesen járják a magyarlakta településeket – derül ki a kárpátaljai hírportálok beszámolóiból.

A Mukachevo.net internetes hírújság szerint az orosz újságírók olyan kérdésekre igyekeznek választ kapni, mint hogy hány „etnikai magyar” lakik a településen, milyen nehézségekbe ütközött a magyar nyelv regionális státusának kiharcolása, melyek a magyar közösség aktuális problémái. Ezen kívül olyan provokatív természetű kérdések is elhangzanak, miszerint nem lenne-e jobb Kárpátaljának autonómmá válnia.

A helyzet komolyságát alátámasztandó a csütörtöki beregszászi lakossági fórum első napirendi pontjaként szerepelt egy felhívás megszövegezése. Ebben arra kérik a beregvidéken élőket, hogy bátran álljanak szóba az oroszországi sajtósokkal, és lehetőleg korrekt módon fejtsék ki véleményüket az orosz médiáról, amely provokatív módon igyekszik beavatkozni a Kárpátalján élő békés lakosság belügyeibe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik